fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
17
december

Zuurkool maken

Groep 8 heeft zuurkool gemaakt. Met vers geoogste witte kool uit de moestuin van school, zijn we aan de slag gegaan.
De kool werd eerst in grote stukken gesneden en gewassen. De kool ging daarna in de keukenmachine om het heel fijn te snijden. Nu komt het leukste deel van zuurkool maken. Voeg zout toe aan de gesneden kool en ga kneden/ knijpen, zodat het vocht vrijkomt uit de kool. Dan worden de kruiden toegevoegd, tijm (vers uit de moestuin), mosterdzaadjes, peperkorrels, jeneverbes en een stukje laurier. Nog verder kneden en het is gereed om in de pot te scheppen (de kool, kruiden en het vocht wat is ontstaan).
Hierboven op leggen we een stukje koolblad en een zakje met knikkers om de kool naar beneden te duwen, zodat de kool zelf helemaal onder het vocht staat. Zo kan het fermentatie proces gaan starten. Na ongeveer 2 tot 4 weken voordat de zuurkool klaar is.
Het is van belang, dat in het begin de potjes elke dag even worden opgemaakt, zodat het gas kan ontsnappen.
Hierbij de link voor het recept!