fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
17
december

Update van de moestuin

Groep 7 in de moestuin
Het is al bijna winter, maar toch konden we nog worteltjes oogsten in de moestuin. Sommige wortels hadden hele bijzondere vormen. De smaak van de worteltjes was heerlijk.
We hebben al een nieuw aardbeienbed gemaakt van jonge scheuten (geschonken door een ouder), dus konden we het oude aardbeienbed weghalen om plaats te maken voor nieuwe groenten voor volgend seizoen.

Tulpenbollen poten  
Groep 3 heeft van tulpenbollen de letter H gemaakt. De H van Hoeksteen natuurlijk, dat hadden ze allemaal gelijk door. Nu maar hopen, dat het snel voorjaar wordt en we de bloemen kunnen bewonderen. Wordt vervolgd……

Juf, wat is dit voor een insect?
Een vuurwants. Doordat insecten vaak een slechte naam hebben, aangezien ze veel schade kunnen brengen aan onze tuin en omgeving, wordt vaak foutief gedacht dat alle insecten slecht zijn. De vuurwants is echter een volledig onschadelijk dier. Het dier voedt zich met afgevallen bladeren en dode insecten en helpt ons zo om onze tuin op te ruimen. Het dier ziet er bovendien nog leuk uit ook. Toch kennen maar weinig mensen dit prachtige diertje.

Wetenswaardigheden
Januari wordt ook wel de louwmaand genoemd. Louw verwijst waarschijnlijk naar looien. De huiden van de, in de slachtmaand november, geslachte dieren hadden een aantal maanden nodig om te looien en de afronding viel ongeveer in januari.

Oude weerspreuken:

  • Een nieuwjaarsdag, helder en klaar, dat voorspelt een heel vruchtbaar jaar.
  • Vorst bij afgaande maan, houdt meestal aan.
  • vangt het jaar met regen aan, de oogst die dreigt kapot te gaan.
  • muggen in januari, mieren in februari, veel te vroeg, een slecht begin, de meimaand zet met vorst nog in.

Nu maar afwachten wat het weer gaat brengen!